lundi 22 mai 2017

γαλάζια ακολουθία, η χαρτογραφία μιας μεταφορικής διαδρομής Η Γαλάζια ακολουθία είναι μια εικαστική εμπειρία που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς την Καλορίτσα, ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Προφήτη Ηλία στα ερείπια του Βυζαντινού μοναστηριού που βρίσκεται στην πλαγιά του. Η καλλιτέχνης Ειρήνη Γκόνου μας εξηγεί ότι «πρόκειται για μία καλλιτεχνική πράξη που λειτουργεί ως συμβολικό προσκύνημα με ένα είδος σήμανσης της διαδρομής στον φυσικό και πνευματικό της χώρο, κατά την διάρκεια του περπατήματος.

Στην περιοχή του συμβολικού η προστατευτική ιδιότητα των υφασμάτων είναι ουσιαστικής σημασίας. Εξ ίσου προστατευτικό το μπλε στον πολιτισμικό χώρο της Μεσογείου, είναι ταυτόχρονα το χρώμα της πνευματικής αναζήτησης.  Ακολουθώντας το μονοπάτι με τα φυσικά βαμμένα μπλε πανιά δεμένα στους θάμνους η ήδη προδιαγραμμένη προστατευτική ιδιότητα του υφάσματος ενδυναμώνεται με την φυσική ικανότητα αναγέννησης των φυτών. Προσωπικό ή συλλογικό το «μονοπάτι» για τον «προσκυνητή» είναι η αλληγορία της εσωτερικής του διαδρομής».

Στο τέλος του μονοπατιού ανακαλύπτουμε μια καλά κρυμμένη φυσική σπηλιά μέσα στην οποία βρίσκεται εκκλησία με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 9ο ως τον 13ο αιώνα. Επάνω από την εκκλησία και στον γύρω χώρο τα θολωτά τόξα και οι εσοχές, είναι μέρη από τα ερείπια του Βυζαντινού μοναστηριού.

«Το Μεγάλο Γαλάζιο Πανί που κρέμεται σε μια από τις εσοχές του βυζαντινού ερειπίου δηλώνει και το τέλος της «διαδρομής». Φτιαγμένο από βαμβακερό ύφασμα βαμμένο γαλάζιο και άλλα φυσικά υλικά συμβολικά υποδηλώνει την προστασία μέσω της φύσης, μια αναφορά στον ετήσιο κύκλο της ζωής, της γονιμότητας της γης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας και της γεωργίας, ζωτικού τομέα της δραστηριότητας του νησιού».

23/6 – 23/9/2017
Πύργος Μπαζαίου – Νάξος

Την Παρασκευή 23/6, ώρα 19:00, η Ειρήνη Γκόνου και οι βοηθοί της στην εγκατάσταση, Ασπασία Αθανασίου και Θέλκα Μαλάμου, μας περιμένουν για να μας μυήσουν στη διαδρομή της Γαλάζιας ακολουθίας, στο μονοπάτι που ξεκινάει από τον Πύργο Μπαζαίου και φτάνει ως την πλαγιά της Καλορίτσας (400μ.).
Η Γαλάζια ακολουθία ως εικαστική εμπειρία-διαδρομή θα παραμείνει στον χώρο της Καλορίτσας από τις 23 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2017, πλαισιώνοντας την έκθεση “Phantasma” που αναπτύσσεται στον Πύργο Μπαζαίου.


Phantasma Art Experience
Επιμέλεια, Μάριος Βαζαίος
3/6 – 28/9/2017
Καθημερινά: 10:00 – 17:00
Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδ. Χώρας Νάξου-Αγιασσού
Τηλ. 22850 31402

Ε. naxosculture@gmail.com


 Η Ειρήνη Γκόνου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γλυπτική στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι, όπου παρέμεινε για έντεκα συνεχή χρόνια.

 Έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό σε Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αίγυπτο και Νορβηγία.

 Έργα της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές: Ministère de la Culture της Γαλλίας , Musée Ernest Renan, Tréguier, Γαλλία, HCH at Columbia University και στον Ελληνικό χώρο: Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,  Mohamed Ali Research Center, Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, Συλλογή Έργων Τέχνης Aplha Bank, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Δημοτικές Πινακοθήκες, ιδιωτικά Μουσεία και Ιδρύματα καθώς και σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και διδάσκει σε διάφορα workshops και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη τις Γραφές της Μεσογείου.

Aucun commentaire: